Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Domowe leczo świetne jako obiad ale także jako kolacja na ciepło

Leczo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo

 

  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryczka pepperoni
  • 4 średnie cebule
  • 4 pieczarki
  • puszka pomidorów
  • około 50-60 dag kiełbasy cienkiej np podwawelskiej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • około 2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • magii

Sposób przygotowania:

Leczo
Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasionek. Paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę, papryczkę pepperoni kroimy drobniutko, cebulę obieramy i kroimy na pół krążki, a pieczarki na talarki Do dużego garnka wlewamy 2 łyki oliwy, rozgrzewamy i dodajemy cebulę, solimy, kiedy się podrumieni zalewamy szklanka wody i dusimy - dodajemy 2 łyżeczki papryki słodkiej i 1 ostrej. Patelnie nagrzewamy, wrzucamy kiełbaskę i podsmażamy (podsmażam bez tłuszczu gdyż kiełbaska sama się wytopi), dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i zasmażamy razem około 1-2 minuty. Kiedy Cebula zmięknie dodajemy paprykę wraz z pieczarkami, zalewamy około 200 ml wody i duśmy 10 minut. Dodajemy puszkę pomidorów i podpieczona kiełbaskę. Całość gotujemy około 10 - 15 minut, doprawiamy do smaku. Smacznego
Leczo
Wszystkie składniki przygotowane do przygotowania lecza - porkojone papryki, cebula, kiełbasa i pieczarki
Leczo
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy, kiedy się zarumieni dodajemy paprykę w proszku, zalewamy wodą i dusimy do miękkości
Leczo
Na rozgrzanej patelni podsmażamy kiełbaskę, kiedy będzie gotowa dodajemy 2 łyżeczki koncentratu i razem zasmażamy jeszcze cwhilkę ...
Leczo
Kiedy cebulka jest już miękka, dodajemy paprykę, pieczarki - wszystko dusimy na koniec dodajemy pomidory i kiełbaskę. Wszystko razem mieszamy, dusimy jeszcze chwilkę i możemy podawać. Smacznego