jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo, czyli rozgrzewająca zupa z cukini

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

To prosta i tania wersja popularnego lecza z cukinii. Smakuje pysznie , syci i rozgrzewa.

Leczo, czyli rozgrzewająca zupa z cukini Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo, czyli rozgrzewająca zupa z cukini

 

  • Składniki:
  • 2 młode cukinie (żółta i zielone,
  • 1 duża cebula,
  • 1 papryka,
  • 1-2 papryczki chili,
  • Około 4-5 pomidorów,
  • Sól, pieprz, papryka do smaku,
  • 2 pęta kiełbasy,
  • Olej do smażenia,
  • Natka pietruszki (3-4 łyżki siekanej)

 

Sposób przygotowania:

Leczo, czyli rozgrzewająca zupa z cukini
Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Do lekko zrumienionej dokładamy pojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy razem około 5-10 minut. Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekana papryczkę chili. smażymy razem około 5 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojone pomidory. Na koniec wsypujemy pokrojoną w kostkę cukinię. Całość gotujemy aż cukinia stanie się miękka. Gdy zmięknie całość doprawiamy do smaku oraz dokładamy pietruszkę.
Leczo, czyli rozgrzewająca zupa z cukini
Cebulę kroimy w piórka i rumienimy. Dokładamy do niej pokrojona kiełbasę.
Leczo, czyli rozgrzewająca zupa z cukini
W dalszej kolejności dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę
Leczo, czyli rozgrzewająca zupa z cukini
Cukinie oraz pomidory kroimy w kostkę i razem gotujemy z wcześniej przysmażonymi produktami.
Leczo, czyli rozgrzewająca zupa z cukini
całość doprawiamy do smaku. pod koniec gotowania dokładamy natkę pietruszki