gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Leczo fasolowe w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane leczo w słoikach zimą używam do różnych dań np. do sosu z makaronem, lecza i innych podobnych.

Leczo fasolowe w słoikach

Składniki:

Leczo fasolowe w słoikach

Fasolka gotowana

pozostałe składniki:

  • 1 szklanka oleju
  • 300 gram cebuli
  • 300 gram marchewek
  • 2 łyżki octu
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Leczo fasolowe w słoikach

ETAP 1:

Leczo fasokowe w słoikach
Obrana i wypłukaną fasolkę gotujemy ok. 45 minut.

Fasolkę obieramy - odcinamy końcówki, każdą przekrawamy na pół i płuczemy.

Następnie fasolkę przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy z dodatkiem jednej łyżki soli i jednej łyżki cukru ok. 45 minut od momentu włączenia gazu.

ETAP 2:

Leczo fasokowe w słoikach
Obraną marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

ETAP 3:

Leczo fasokowe w słoikach
Obraną cebulę siekamy w pół plasterki, dodajemy do marchwi.

Cebulę obieramy i siekamy.

ETAP 4:

Leczo fasokowe w słoikach
Marchew i cebulę smażymy na oleju mieszając.

Do wysokiego garnka wlewamy olej, po czym do gorącego wrzucamy cebulę i marchew.

Smażymy ok. 15-20 minut co jakiś czas mieszając.

ETAP 5:

Leczo fasokowe w słoikach
Do podsmażonej cebuli i marchwi dodajemy fasolkę.

Następnie do warzyw dodajemy odcedzoną fasolkę.

Smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut.

ETAP 6:

Leczo fasokowe w słoikach
Do warzyw dodajemy, sól, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i koncentrat.

Do warzyw wlewamy ocet i dodajemy sól i cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez chwilę.

Warzywa przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.