Sposób przygotowania:
Leczo fasolowe w słoikachETAP 1:
Fasolkę obieramy - odcinamy końcówki, każdą przekrawamy na pół i płuczemy.
Następnie fasolkę przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy z dodatkiem jednej łyżki soli i jednej łyżki cukru ok. 45 minut od momentu włączenia gazu.
ETAP 2:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
ETAP 3:
Cebulę obieramy i siekamy.
ETAP 4:
Do wysokiego garnka wlewamy olej, po czym do gorącego wrzucamy cebulę i marchew.
Smażymy ok. 15-20 minut co jakiś czas mieszając.
ETAP 5:
Następnie do warzyw dodajemy odcedzoną fasolkę.
Smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
ETAP 6:
Do warzyw wlewamy ocet i dodajemy sól i cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez chwilę.
Warzywa przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.