Sposób przygotowania:
Leczo po śląsku.
Mięso opłukać w bieżącej wodzie,osuszyć,a następnie pokroić w kostkę i kłaść na rozgrzany tłuszcz,rozpuszczając go w dużym garnku.Obsmażyć kawałki karkówki ze wszystkich stron,potem zsunąć na bok i wsypać obraną i posiekaną cebulę ze dwie sztuki i zeszklić.Zalać całość 1,5 l.wody,dodać ziela angielskiego i listki bobkowe.Gotować,a w międzyczasie wyjąć z otwartych uprzednio puszek groszek,kukurydzę i fasolkę czerwoną,wywalić na sitko,osączyć i wsypać do garnka.Obrać,opłukać i pokroić ziemniaki w kostkę,wrzucić do garnka,gotować do miękkości.Następnie opłukać papryki,przekroić,usuwając ogonki i nasiona.Pokroić w paski,dodać również do garnka.Gotować zupę z godzinę na zmniejszonym ogniu.Pod koniec dodać zawiesinę,a potem zamieszać.Doprawić solą,pieprzem i chilli sproszkowanym. Zamieszać,wyłączyć palnik.Zupę rozlewać do głębokich talerzy i podawać z pieczywem.