Sposób przygotowania:
Leczo w słoiczku
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Pora pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Paprykę, pora i cebulę zeszklić na oleju. Seler, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę i podgotować chwilę w 1/2 litrze wody.
Do papryki, pora i cebuli dodajemy resztę warzyw doprawiamy do smaku dodajemy ketchup i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 1 h. Leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.
Paprykę, pora i cebulę zeszklić na oleju. Seler, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę i podgotować chwilę w 1/2 litrze wody.
Do papryki, pora i cebuli dodajemy resztę warzyw doprawiamy do smaku dodajemy ketchup i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 1 h. Leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.