Sposób przygotowania:
Rolada wieprzowa Eli ze smażonymi pieczarkamiprzygotowanie farszu
Pieczarki oczyścić i pokroić. 1 cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pieczarki i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Boczek, cebule i ogórki pokroić w paski.
przygotowanie rolady
Mięso rozkroić na duży płat i rozbić tłuczkiem. Ja miałam dwa mniejsze płaty.
przygotowanie rolady cd
Płat mięsa oprószyć solą,pieprzem i rozsmarować usmażone pieczarki.
przygotowanie rolady cd
Na pieczarkach rozłożyć paski boczku wędzonego, ogórków kiszonych i cebuli.
przygotowanie rolady cd
Pozostałe paski cebuli, boczku i ogórków pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Przygotować sok z kiszonych ogórków, przyprawę do mięs i słodką paprykę.
przygotowanie rolady cd
Rolady ciasno zwinąć i obwiązać sznurkiem.
przygotowanie rolady cd
Na głębokiej patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.
przygotowanie rolady cd
Do rolad dodać cebulę, czosnek, boczek, ogórki, przyprawę do mięs i słodką paprykę. Całość chwilę smażyć. Do mięsa wlać sok z ogórków, podlać odrobiną wody i dusić aż mięso będzie miękkie - około 60 minut. Co jakiś czas podlewać mięso wodą, żeby się nie przypaliło. Gotowe rolady wyjąć z sosu, ostudzić i odwinąć z nici. Powstały sos zmiksować. Ostudzone rolady włożyć do lodówki, żeby mięso stężało. Pokroić rolady w plastry.
Smacznego!