eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1757]

Rolada wieprzowa Eli ze smażonymi pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam roladę z szynki wieprzowej ze smażonymi pieczarkami, boczkiem wędzonym, ogórkiem kiszonym i cebulą.

Rolada wieprzowa Eli ze smażonymi pieczarkami

Składniki:

Rolada wieprzowa Eli ze smażonymi pieczarkami

mięso

  • 1.80 kg świeżej szynki wieprzowej

farsz

pozostałe składniki

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowa Eli ze smażonymi pieczarkami

przygotowanie farszu

Rolada wieprzowa Eli ze smażonymi pieczarkami
Przygotować wszystkie składniki farszu do rolady.

Pieczarki oczyścić i pokroić. 1 cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pieczarki i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Boczek, cebule i ogórki pokroić w paski.

przygotowanie rolady

Rolada wieprzowa Eli ze smażonymi pieczarkami
Rozbić tłuczkiem mięso rozkrojone na duży płat.

Mięso rozkroić na duży płat i rozbić tłuczkiem. Ja miałam dwa mniejsze płaty.

przygotowanie rolady cd

Rolada wieprzowa Eli ze smażonymi pieczarkami
Na oprószonym solą i pieprzem mięsie rozsmarować pieczarki.

Płat mięsa oprószyć solą,pieprzem i rozsmarować usmażone pieczarki.

przygotowanie rolady cd

Rolada wieprzowa Eli ze smażonymi pieczarkami
Paski ogórków, boczku i cebuli rozłożyć na pieczarkach.

Na pieczarkach rozłożyć paski boczku wędzonego, ogórków kiszonych i cebuli.

przygotowanie rolady cd

Rolada wieprzowa Eli ze smażonymi pieczarkami

Pozostałe paski cebuli, boczku i ogórków pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Przygotować sok z kiszonych ogórków, przyprawę do mięs i słodką paprykę.

przygotowanie rolady cd

Rolada wieprzowa Eli ze smażonymi pieczarkami

Rolady ciasno zwinąć i obwiązać sznurkiem.

przygotowanie rolady cd

Rolada wieprzowa Eli ze smażonymi pieczarkami

Na głębokiej patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.

przygotowanie rolady cd

Rolada wieprzowa Eli ze smażonymi pieczarkami

Do rolad dodać cebulę, czosnek, boczek, ogórki, przyprawę do mięs i słodką paprykę. Całość chwilę smażyć. Do mięsa wlać sok z ogórków, podlać odrobiną wody i dusić aż mięso będzie miękkie - około 60 minut. Co jakiś czas podlewać mięso wodą, żeby się nie przypaliło. Gotowe rolady wyjąć z sosu, ostudzić i odwinąć z nici. Powstały sos zmiksować. Ostudzone rolady włożyć do lodówki, żeby mięso stężało. Pokroić rolady w plastry.


Smacznego!