Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne domowe leczo z dodatkiem bakłażana. Bardzo lubię rozmaite lecza, a dziś postanowiłam przygotować je właśnie z bakłażanem – efekt bardzo smaczny ... Polecam :)

Leczo z bakłażanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z bakłażanem

 

Sposób przygotowania:

Leczo z bakłażanem
Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w dużą kostkę. Bakłażana myjemy i kroimy w kosteczkę. Do garnka wkładamy paprykę, zalewamy wodą około 3-4 szklanki i gotujemy 10 minut soląc do smaku, po tym czasie dodajemy bakłażana i gotujemy około 15 minut. Pomidory blendujemy. Dodajemy do gotujących warzyw. Kiełbasę i cebule kroimy w kostkę. W rondlu podsmażamy kiełbasę, dodajemy cebule i podsmażamy całość do zarumienienia. Kiełbasę dodajemy do lecza. Doprawiamy do smaku paprykami i pieprzem. Mieszamy. Zagotowujemy.
Leczo z bakłażanem
Etap 1 paprykę zagotowujemy u dodajemy bakłażana
Leczo z bakłażanem
Etap 2 pomidory blendujemy i dodajemy do lecza
Leczo z bakłażanem
Etap 3 kiełbasę podsmażamy z cebulą białą i dodajemy do lecza
Leczo z bakłażanem
Etap 4 na koniec doprawiamy całość do smaku