darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo z bakłażanem i hiszpańską kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na danie przygotowane w Multicookerze. Hiszpańska kiełbasa Fuet dodaje bardzo ciekawego aromatu.

Leczo z bakłażanem i hiszpańską kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z bakłażanem i hiszpańską kiełbasą

 

  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 bakłażan
  • kawałek pora
  • 4 średnie pomidory
  • 80 deko hiszpańskiej kiełbasy Fuet
  • 70 deko kiełbasy podsuszanej
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • sól, papryka suszona kolorowa, czubryca czerwona, pieprz

Sposób przygotowania:

Leczo z bakłażanem i hiszpańską kiełbasą
Do misy urządzenia wlać olej, ustawić program "fry" i czas 15 minut. Dodać pokrojone w pół plasterki cebulę i pora oraz drobno pokrojony czosnek. Dołożyć pokrojone w kosteczkę kiełbasy, lekko posolić i smażyć z otwartą pokrywą od czasu do czasu mieszając. Po skończeniu programu dodać pokrojone w kostkę papryki, bakłażana i pomidory. Przyprawić, dodać wodę i zamieszać. Zamknąć pokrywę i ustawić program "stew" na 50 minut. Pod koniec duszenia otworzyć pokrywę, zamieszać i ewentualnie doprawić.
Leczo z bakłażanem i hiszpańską kiełbasą
Etap 1 Cebule, pora, czosnek smażyć z kiełbasami
Leczo z bakłażanem i hiszpańską kiełbasą
Etap 2 Na koniec smażenia dodać pokrojone papryki
Leczo z bakłażanem i hiszpańską kiełbasą
Etap 3 Bakłażana pokroić w kosteczkę i dodać do misy
Leczo z bakłażanem i hiszpańską kiełbasą
Etap 4 Dodać resztę warzyw i posypać przyprawami