Sposób przygotowania:
Leczo z warzyw i kiełbasy
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, usunąć skórkę, pokroić na kawałki. Cukinię i bakłażan umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pozostawić na 25-30 minut. Gdy puszczą sok przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć w papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę, umytą, oczyszczoną z nasion paprykę. Następnie dodać cukinię, dynię, bakłażan i pomidory, wlać 1/2 szkl wody, dusić pod przykryciem około 5 minut. Na drugiej patelni podsmażyć oczyszczoną z osłonki i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Połączyć z warzywami, dodać koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości warzyw. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.