SUPERPRZEPIS

Leczo z botwiną

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Leczo z botwiną Więcej zdjęć (2)

Leczo to pyszne danie kojarzone głównie z jesienią. Ja nadałam mu nieco wiosennego charakteru, dodając botwinę.

Składniki:

Leczo z botwiną

 

Sposób przygotowania:

Leczo z botwiną

ETAP 1:

Leczo z botwiną
Na początek na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę i pieczarki

Warzywa i pieczarki dokładnie myjemy. Cebulę, papryki, cukinie, bakłażana i pieczarki kroimy w kostkę, botwinę siekamy.

Rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę i pieczarki aż do odparowania wody z pieczarek. Dodajemy sól i pieprz.

ETAP 2:

Leczo z botwiną
Do cebuli i pieczarek dodajemy papryki, bakłażana i cukinie

Do pieczarek i cebuli dodajemy papryki, cukinie i bakłażana.

ETAP 3:

Leczo z botwiną
Do warzyw dodajemy przyprawy i pomidorową passatę

Gdy warzywa trochę zmiękną, doprawiamy je solą, pieprzem i oregano, dodajemy passatę pomidorową. Dusimy, aż warzywa będą miękkie.

ETAP 4:

Leczo z botwiną
Na koniec dodajemy botwinę

Na koniec dodajemy botwinę. Podgrzewamy 5-10 minut, aż sos pomidorowy się zredukuje.

Próbujemy leczo, ewentualnie dodajemy przypraw.