szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Leczo z cukinią

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne leczo z cukinią, popularna potrawa inspirowana kuchnią węgierską, ja najczęściej podaję ją z makaronem lub z pieczywem.

Leczo z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinią
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzycamy na nią paprykę. Cebulę obieramy, kroimy na małe kawałki i dodajemy do garnka. Dolewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Młodych małych sztuk nie obieram ze skórki. Po kolejnych 10 minutach duszenia dodaję obrane i pokrojone na cztery części pomidory i posiekany koperek. Mieszamy i dusimy do miękkości wszystkich składników. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy, zagotowujemy i podajemy.
Leczo z cukinią
Potrzebujemy kolorowe papryki cukinie i pomidory
Leczo z cukinią
Pokrojoną paprykę umieszczmay w garnku z cebula
Leczo z cukinią
Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię a nastepnie pomidory
Leczo z cukinią
Na koniec dodajemy koncentrat doprawiamy solą pieprzem i papryką.