Sposób przygotowania:
Leczo z cukinią i warzywami
W garnku o grubym dnie rozpuścić tłuszcz, na którym należy zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę oraz pieczarki pokrojone w plastry. Przesmażyć kilka minut, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Podlać wodą,posolić, doprawić papryką w proszku wedle uznania. Dodać kilka listków laurowych i kulki ziela angielskiego.Dusić pod przykryciem 15-20 minut. Dorzucić do garnka pokrojoną drobno cukinię oraz 2 łyżki kukurydzy i ogórki - obrane, pokrojone w kostkę. Dusić na wolnym ogniu jeszcze około 25 minut, podlać wodą w razie konieczności, dodac majeranek i przecier pomidorowy. Wymieszać. Dusić około 10 minut, po czym ewentualnie można zagęścić leczo mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Po zamieszaniu i pogotowaniu jeszcze przez kilka minut można podawać.Najlepiej ze swieżym pieczywem.