reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sezonowe danie, które pysznie smakuje i nie bije po kieszeni:)

Leczo z cukinii

Składniki:

Leczo z cukinii

 

  • młoda cukinia- ok 600 g
  • 2 czerwone papryki
  • 3/4 litra przecieru z świeżych pomidorów
  • cebula
  • por- biała część
  • 2 pętka kiełbasy wędzonej
  • Przyprawy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka papryki czerwonej
  • łyżeczka czubrycy czerwonej
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta chili
  • ew suszony czosnek
  • zielony koperek
  • dodatkowo:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinii
Cebulkę i czosnek kroimy w kosteczkę, paprykę w paseczki, a cukinie, por i wędlinę w plastry. Na łyżce oleju szklimy cebulę dodajemy por i wędlinę - chwilkę razem smażymy. Dodajemy kolejno paprykę, przetarte pomidory ( można użyć pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę)czosnek i przyprawy. Wszystko dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię i dusimy kolejne 10 minut ( lub dłużej w zależności od jakości cukinii) W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy mąkę, dodajemy do lecza i gotujemy jeszcze minutkę. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem Podajemy z ryżem