Sposób przygotowania:
Leczo z cukinii
Cukinie myjemy, obieramy kroimy w duża kostkę, paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w mniejsza kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Szklimy na oleju, wyciskamy czosnek, dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę. Smażymy chwilkę aż kiełbasa nieco się zrumieni i przenosimy całość do cukinii i papryki. Podlewamy woda ( w razie potrzeby), dusimy około 5 minut po czym dodajemy pomidory w puszce (jak ktoś lubi mocno pomidorowo zalecam dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego). Dusimy całość 5 - 10 minut, dodajemy przyprawy do smaku i gotowe. Najlepsze ze świeżym pieczywem . Polecam! Dla osób dbających o ilość kalorii proponuję nie dodawać kiełbasy lub zamiast niej dodać kiełbasę chudą, drobiowa lub pierś kurczaka uduszoną na niewielkiej ilości oliwy i pokrojoną w kostkę. Do leczo można też dodać bakłażana.