Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Leczo z dodatkiem cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne i sycące warzywne leczo z dodatkiem cukinii

Leczo z dodatkiem cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z dodatkiem cukinii

 

  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 1 żółta papryka
  • Mała cukinia
  • 400g kiełbasy cienkiej (np. głogowskiej)
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • Zielona pietruszka do posypania
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (można dodać więcej ostrej papryki jeżeli lubimy pikantny posmak)
  • 4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 kostka rosołowa warzywna

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo z dodatkiem cukinii

Wszystkie warzywa myjemy, pomidorki sparzamy i kroimy w kostkę, cebulę można pokroić w pół plastry. Kiełbasę również kroimy w kosteczkę a pietruszkę drobno siekamy. Do garnka o szerokim dnie wlewamy olej i rozgrzewamy – wrzucamy cebulę którą należy zeszklić (dodajemy troszkę soli co przyśpieszy zmięknięcie cebulki), następnie dodajemy paprykę i dusimy przez kolejne 5 minut z cebulą, następnie dodajemy cukinię oraz pomidory, całość zalewamy 1 - 2 szklankami wody dodając kostkę rosołową oraz paprykę słodką , ostrą i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i razem gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut (papryka powinna być półtwarda), następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz koncentrat, dokładnie mieszamy i razem gotujemy około 10 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy posypując zieloną pietruszką  



Leczo z dodatkiem cukinii
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną paprykę
Leczo z dodatkiem cukinii
następnie dodajemy pokrojoną cukinię (ja użyłam mrożonej)
Leczo z dodatkiem cukinii
następnie dodajemy pokrojone w kostę pomidory
Leczo z dodatkiem cukinii
oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę i przecier pomidorowy