Sposób przygotowania:
Leczo z fasolką szparagową
Z kiełbasek zdjąć osłonki i pokroić w kostkę.Pieczarki oczyścić i pokroić.Cukinię cienko obrać ze skórki i pokroić w kostkę(jeśli są wyrośnięte to wydrążyć środki nasienne).Fasolkę i paprykę opłukać - pokroić na małe kawałki .Cebulę obrać i posiekać.Jeśli mamy chudą kiełbaskę, to dodajemy oliwy do smażenia .Kiełbaskę z cebulką krótko przesmażyć i przełożyć do większego garnka.Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i też krótko przesmażyć fasolkę z pieczarkami.Dodać do kiełbaski, a na koniec podsmażyć paprykę i przełożyć do pozostałych składników.Posolić łyżką soli wymieszać wszystkie składniki z połową cukinii.Zalać wodą do 3/4 ich wysokości i gotować na małym ogniu przez ok.20 minut. Potem dodać resztę cukinii i gotować do zeszklenia się jej(tak żeby nie rozgotowała się).Dodać do smaku ketchup,koncentrat , majeranek,sól,pieprz i cukier .Doprawione leczo gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok. 5-10 minut.Im częściej jest odgrzewane tym coraz lepsze w smaku.