Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Leczo z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne leczo z fasolką szparagową

Leczo z fasolką szparagową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Leczo z fasolką szparagową

 

  • 1 kg cukinii lub kabaczka
  • 4 średnie cebulki
  • 1/2 kg kiełbaski
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/4 kg fasolki szparagowej
  • 1 duża papryka czerwona
  • pikantny ketchup do smaku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Leczo z fasolką szparagową
Z kiełbasek zdjąć osłonki i pokroić w kostkę.Pieczarki oczyścić i pokroić.Cukinię cienko obrać ze skórki i pokroić w kostkę(jeśli są wyrośnięte to wydrążyć środki nasienne).Fasolkę i paprykę opłukać - pokroić na małe kawałki .Cebulę obrać i posiekać.Jeśli mamy chudą kiełbaskę, to dodajemy oliwy do smażenia .Kiełbaskę z cebulką krótko przesmażyć i przełożyć do większego garnka.Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i też krótko przesmażyć fasolkę z pieczarkami.Dodać do kiełbaski, a na koniec podsmażyć paprykę i przełożyć do pozostałych składników.Posolić łyżką soli wymieszać wszystkie składniki z połową cukinii.Zalać wodą do 3/4 ich wysokości i gotować na małym ogniu przez ok.20 minut. Potem dodać resztę cukinii i gotować do zeszklenia się jej(tak żeby nie rozgotowała się).Dodać do smaku ketchup,koncentrat , majeranek,sól,pieprz i cukier .Doprawione leczo gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok. 5-10 minut.Im częściej jest odgrzewane tym coraz lepsze w smaku.
Leczo z fasolką szparagową
W garnku są już podsmażone pieczarki z fasolką i kiełbaska z cebulką
Leczo z fasolką szparagową
W garnku są już wszystkie składniki do lecza zalane wodą do 3/4 ich wysokości
Leczo z fasolką szparagową
Cukinia po dodaniu soli puściła sok i zwiększyła się ilość płynu (tak ma być)