Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Leczo z grysikiem kukurydzianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Można podawać z pokrojonym w plasterki czosnkiem, zieloną sałatą, sałatką z ogórków z dodatkiem czosnku.

Leczo z grysikiem kukurydzianym

Składniki:

Leczo z grysikiem kukurydzianym

 

  • 1 porcja:
  • 2 łyżki stołowe grysiku kukurydzianego
  • 3 dl wody
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 3 zielone papryki
  • 8-10 dag patisona lub młodego kabaczka
  • 10 dag mięsa wędzonego lub innego
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • cząber i sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Leczo z grysikiem kukurydzianym
Grysik kukurydziany wsypać do wrzącej osolonej wody, mieszając, gotować 10-12 minut, zostawić pod przykrywką. Cebulę i paprykę pokroić i dusić na oleju, następnie dodać plasterki pomidora, po 1-2 minutach dodać pokrojonego w kostkę patisona (kabaczka). Włożyć pokrojone w kostkę mięso, dodać soli i cząbru i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, kilka minut. gdy leczo jest gotowe, dodać grysik, wymieszać.