msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Leczo z kabaczka.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ulubiona wersja mojej mamy.

Leczo z kabaczka.

Składniki:

Leczo z kabaczka.

 

  • 2 duże kabaczki
  • 30 dag kiełbasy cienkiej
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 5 mięsistych pomidorów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej (ilość wg.uznania)
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Leczo z kabaczka.
Kabaczki obrać,usunąć gąbczasty miąższ z nasionami.Resztę pokroić w kostkę.Sporo posolić i odstawić na ok. godzinę.Odlać sok.
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i dobrze podsmażyć, cebule także .
Papryki umyć,pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę.Także pokroić na kawałki.
Do garnka włożyć podsmażone wędliny z cebulą,dołożyć kabaczek,podlać 0,5 szklanki wody i gotować na małym ogniu wraz z papryką.Doprawić ostrą papryką,solą i pieprzem.
Pod koniec gotowania włożyć pokrojone pomidory i posiekaną natkę pietruszki.Gotować,aż pomidory stracą smak surowizny i się rozgotują.Spróbować i ew. jeszcze raz doprawić.