marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Leczo z łazankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jesień się zbliża,więc na stołach goszczą warzywa takie jak bakłażan,papryki,kolby kukurydzy słodkiej itp.Leczo lub inne gulasze z mięsem lub bez częściej są zajadane przez domowników.

Leczo z łazankami

Składniki:

Leczo z łazankami

 

  • 1 duża główka kapusty białej,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 kg.pomidorków bułgarskich,
  • 3 świeże kolorowe papryki,
  • 1 duża czuszka,
  • 50 dag.kiełbasy szynkowej lub krakowskiej,
  • 2 cebule,
  • kminek,
  • po szczypcie różnych ziół,np.prowansalskie,bazylia,
  • sól,
  • 3 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 1,5 l. wody,
  • 1 opakowanie makaronu łazanki.

 

Sposób przygotowania:

Leczo z łazankami
Kapustę opłukać, poszatkować i zsunąć z deski do garnka z wodą, a następnie wkroić kolejne umyte, oczyszczone, obrane warzywa jak papryki, cebulę, pomidory oraz kawałek kiełbaski pokrojonej w kostkę, zioła świeże lub suszone oraz przyprawy zapachowe. Gotować z godzinę na lekko zwiększonym ogniu pod pokrywką. Makaron wrzucić na wrzątek osolony i ugotować "al dente", przecedzić i zalać zimną wodą na durszlaku. Gdy gulasz będzie już gotowy,spróbować i dosolić w razie potrzeby o ile makaron nie jest słony. Podawać gulasz z makaronem w głębokich miseczkach lub talerzach.