Sposób przygotowania:
Leczo z młodą kapustą
Najpierw przygotowuję potrzebne składniki, później gotowanie idzie szybciutko. Papryki myję, usuwam nasiona i białe błonki następnie kroję w paseczki lub większą kostkę. Cebulę obieram, myję i dzielę na pół plasterki. Obrany czosnek kroję w plasterki. Obraną i umytą kapustę szatkuję. Marchew i pietruszkę trę na tarce ( oczywiście obrane i umyte) Boczek i kiełbasę kroję w kosteczkę.
W garnku podgrzewam olej, dodaję cebulę, boczek i kiełbasę, duszę chwilę. Dodaję tarte warzywa i wsypuję przyprawy, można podlać szklanką gorącej wody. Po chwili dodaję paprykę i wlewam sok pomidorowy, mieszam, nakrywam pokrywką i duszę jakieś 15 minut.
Po tym czasie dodaję poszatkowaną kapustę, jeśli nasze leczo jest zbyt gęste dolewam gorącej wody, wg uznania, i gotuję do miękkości kapusty. Na koniec doprawiam do smaku pieprzem i solą .
Podaję ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem....
W garnku podgrzewam olej, dodaję cebulę, boczek i kiełbasę, duszę chwilę. Dodaję tarte warzywa i wsypuję przyprawy, można podlać szklanką gorącej wody. Po chwili dodaję paprykę i wlewam sok pomidorowy, mieszam, nakrywam pokrywką i duszę jakieś 15 minut.
Po tym czasie dodaję poszatkowaną kapustę, jeśli nasze leczo jest zbyt gęste dolewam gorącej wody, wg uznania, i gotuję do miękkości kapusty. Na koniec doprawiam do smaku pieprzem i solą .
Podaję ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem....
2milutka
zbysiowa
Skąd widziałaś? :D
2milutka
:))))
Ela Dz
zbysiowa
Hahhaaaaa :D
martaskowronek26