Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Leczo z papryki i cukinii przyprawione oregano

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Niby tradycyjna polska potrawa, ale dzięki dodatkowi oregano nabiera mniej "zwykłego" smaku. Fajny sposób na zatrzymanie aromatu sezonowych warzyw w słoiku.

Leczo z papryki i cukinii przyprawione oregano

Składniki:

Leczo z papryki i cukinii przyprawione oregano

 

  • 4 kg pomidorów,
  • 1,50 kg kolorowej papryki,
  • 2 kg cukinii,
  • 0,80 dag cebuli,
  • 4 łyżki oleju,
  • 5 łyżek oregano,
  • 2 łyżki chilli,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

Leczo z papryki i cukinii przyprawione oregano
Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Cukinię i cebulę także kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paski. Do dużego garnka wlewamy olej. Podgrzewamy.

Najpierw dodajemy cebulę. Po 5 minutach dokładamy cukinię i paprykę. Po 3 minutach dodajemy pomidory, chilli, sól i oregano.

Całość gotujemy ok. 30 minut (aż pomidory się rozpadną). Pasteryzujemy w słoikach ok. 20 min.