eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Leczo Eli z papryką i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Na rodzinną uroczystość przygotowałam ogromną ilość leczo z papryką i cukinią. Wszyscy goście bardzo chwalili.

Leczo Eli z papryką i cukinią

Składniki:

Leczo Eli z papryką i cukinią

kiełbasa

  • 2 kg kiełbasy zwyczajnej

Warzywa

dodatki

  • 3 łyżki smalcu
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 400 g pikantnego keczupu
  • sól do smaku
  • czosnek granulowany do smaku

Sposób przygotowania:

Leczo Eli z papryką i cukinią

przygotowanie papryki

Leczo Eli z papryką i cukinią
Miąższ kolorowych papryk pokroić w słupki.

Papryki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z papryk usunąć szypułki i nasiona. Miąższ papryk pokroić w słupki.

przygotowanie kiełbasy

Leczo Eli z papryką i cukinią
Z kiełbasy zdjąć osłonki i pokroić ją w kostkę.

Z kiełbasy zdjąć osłonki i pokroić ją w kostkę.

przygotowanie cebuli

Leczo Eli z papryką i cukinią
Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki.

przygotowanie cukinii

Leczo Eli z papryką i cukinią

Cukinie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odkroić końcówki. Cukinie pokroić w kostkę.

przygotowanie pomidorów

Leczo Eli z papryką i cukinią
Ze sparzonych i zahartowanych pomidorów zdjąć skórkę. Pomidory pokroić w dużą kostkę.

Pomidory umyć i górę naciąć na krzyż. Pomidory włożyć do dużego garnka,zalać wrzątkiem i parzyć 3 minuty. Odcedzić pomidory i zalać zimną wodą na3 minuty. Ze sparzonych i zahartowanych pomidorów zdjąć skórkę. Pomidory pokroić w dużą kostkę.

przygotowanie leczo

W dużym garnku roztopić smalec, dodać kiełbasę, cebulę i smażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać paprykę i cukinię. Na wierzch dodać pomidory, paprykę słodką i keczup. Całość doprawić solą i czosnkiem granulowanym do smaku. Leczo gotować kilka minut do miękkości. Smacznego!