Sposób przygotowania:
Kapusta z papryką i kiełbasą
Kapustę oczyścić , usunąć głąb i wierzchnie uszkodzone liście *. Pokroić , włożyć do garnka , zalać wodą i gotować przez 30 minut. Odcedzić pozostawiając ok 1,5 szklanki wody z gotowania. Papryki umyć , usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w paski. Wędzonkę drobno pokroić w kostkę. Pokroić w pół plasterki kiełbasę . Cebule pokroić drobno- zeszklić na oleju. Wymieszać kapustę ( wraz z wodą z gotowania ), papryką, cebulą, wędzonką i kiełbasą . Dodać szczyptę pieprzu, soli i papryki mielonej, lubczyku . Dusić na małym gazie następne 3 godziny . Dorzucić natkę pietruszki. Zamieszać. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym i resztą przypraw ( sól , pieprz , papryka mielona, cukier ). * można użyć pozostałości po robieniu gołąbków