Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Leczo z patisonów i papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taka potrawa jest w sam raz na lekki i szybki obiad w upalne wakacyjne dni.

Leczo z patisonów i papryki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Leczo z patisonów i papryki

 

  • 1 kg patisonów żółtych
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do zup kucharek
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Leczo z patisonów i papryki
Obraną cebulę i czosnek posiekać i wsypać do rondla z rozgrzanym olejem, zeszklić. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w dość dużą kostkę, podsmażyć z cebulą. Umyte patisony średniej wielkości razem ze skórką pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Pokrojone patisony wrzucić do cebuli, dodać pół szklanki wody, przyprawę kucharek, przykryć i dusić do miękkości. Po upływie 10 minut dodać pomidory. Pod koniec gotowania dołożyć koncentrat pomidorowy, ketchup i musztardę. Gdy warzywa są miękkie doprawić do smaku.
Leczo z patisonów i papryki
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną paprykę i cebulę
Leczo z patisonów i papryki
Umyte patisony razem ze skórką pokroić w kostkę
Leczo z patisonów i papryki
Dołożyć pokrojone pomidory i dusić do miękkości warzyw