Sposób przygotowania:
Leczo z pieczarkami i kiełbaską
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę wkładamy do garnka, podlewamy wodą, aby się nie przypaliła i dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebule obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy pokrojoną kiełbaskę. Pieczarki podsmazyc na pozostałym oleju. Pieczarki oraz cebule z kiełbasa przełozyc do papryki z pomidorami. Kostke bulionowa rozpuścic w połowie szklanki gorącej wody i wlac do garnka. Całość dusić jeszcze ok 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryka. Na koniec posypujemy zieloną pietruszka.