Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Leczo z szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Koncentrat pomidorowy można zastąpić przecierem pomidorowym lub ketchupem.

Leczo z szynką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Leczo z szynką

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo z szynką
Cukinię obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wsypać posiekane pory i pokrojoną w kostkę szynkę. Wymieszać i razem podsmażyć. Do rondla wlać pozostałą oliwę, wsypać paprykę, cukinię i smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory, posiekany czosnek, podsmażoną szynkę z porem i dusić do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Leczo z szynką
Posiekane pory podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę szynką.
Leczo z szynką
Cukinię, pomidory i paprykę podsmażyć w rondlu na oliwie.