karolinaOla

karolinaOla

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Leczo z warzywami i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Smaczne, aromatyczne leczo na słoneczne dni

Leczo z warzywami i kiełbasą

Składniki:

Leczo z warzywami i kiełbasą

 

  • cukinia 1 duża
  • cebula 1
  • papryka czerwona i żółta po 1 sz
  • różne rodzaje wędlin(bigosówka) ok 0,4 kg
  • puszka pomidorów lub 0,5 kg świeżych
  • sól, pieprz, papryka osra, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylia,
  • koncentrat pomidorowy ok 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Leczo z warzywami i kiełbasą
Wędliny kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy cebulkę pokrojoną w dużą kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy cukinię( duża kostka), papryki w paski oraz sól i pieprz. Po ok 10 minutach zalewamy wodą. tak by przykryć wszystkie składniki. Wrzucamy pomidory w puszce oraz resztę przypraw. Dusimy do momentu, aż cukinia będzie bardzo miękka. Ja lubię ją trochę rozgotować, Wtedy leczo jest gęstsze. Ale można je zagęścić mąką. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą do smaku. Smacznego.