edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo z zielonej papryki i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

W szale zakupów nabyłam duży worek kolorowej papryki, nie zastanawiając się, że właściwie nie lubię zielonej. Użyłam jej więc do tego dania i to był strzał w dziesiątkę :)

Leczo z zielonej papryki i pieczarek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z zielonej papryki i pieczarek

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo z zielonej papryki i pieczarek
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, a następnie na paseczki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w grubsze plasterki. Pomidora naciąć na krzyż, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Parówki obrać z osłonek, pokroić w słupki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć 2-3 minuty. Dodać pieczarki, dusić pod przykryciem kilka minut do momentu, aż papryka zacznie mięknąć i będzie można ją przekroić łyżką. Dodać pomidory i parówki, wymieszać. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, papryką i szczyptą cukru. Dusić razem jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą. Podawać z pieczywem, ryżem lub kaszą jęczmienną. 
Leczo z zielonej papryki i pieczarek
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć 2-3 minuty.
Leczo z zielonej papryki i pieczarek
Dodać pomidory i parówki, całość wymieszać.
Leczo z zielonej papryki i pieczarek
Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, papryką i szczyptą cukru.
Leczo z zielonej papryki i pieczarek
Dusić razem jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą.