Sposób przygotowania:
Leczo z zielonej papryki i pieczarek
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, a następnie na paseczki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w grubsze plasterki. Pomidora naciąć na krzyż, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Parówki obrać z osłonek, pokroić w słupki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć 2-3 minuty. Dodać pieczarki, dusić pod przykryciem kilka minut do momentu, aż papryka zacznie mięknąć i będzie można ją przekroić łyżką. Dodać pomidory i parówki, wymieszać. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, papryką i szczyptą cukru. Dusić razem jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą. Podawać z pieczywem, ryżem lub kaszą jęczmienną.