Sposób przygotowania:
Lekka rolada śmietankowa
Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek,każde do osobnych naczyń.Do żółtek dosypujemy cukier,cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną z łyżeczką proszku do pieczenia.Całość miksujemy około 10 minut na białą puszystą masę. Ciasto wylewamy na blachę.Pieczemy w temp.160-170s.c około 10 minut. Po upieczeniu zawijamy dokładnie w kuchenną ściereczkę.Chłodzimy w lodówce około 30 minut.Wyjmujemy,delikatnie otwierając wyciskamy śmietanę w sprayu energicznym ruchem i znów zawijamy.Całość wiążemy dokładnie nitką.Chłodzimy w lodówce.
misia14
gorącego ciasta nie studzi się w lodówce...ciasto powinno stygnąć w temperaturze pokojowej
po co ta nitka???
na zdjęciu widać jakiś dodatek w bitej śmietanie...w składnikach nie zostało to ujęte....przepis nieprecyzyjny!
teresa_rm
Bo to kupiona rolada...
cris
Ale chciałabym tylko dowiedzieć się ,co to za śmietana w sprayu,którą można nadziewać ciasto?
Z doświadczenia wiem,że taka śmietana położona na wierzch deseru po kilku minutach" pada".Może jest coś,o czym nie wiem.......