monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Lekka rolada z kremem czekoladowo-dyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 140
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejny lekki deser. Biszkopt przygotowany na etytrolu i krem czekoladowy na dyni. Lekko, smacznie i bez wyrzutów sumienia. Polecam.

Lekka rolada z kremem czekoladowo-dyniowym

Składniki:

Lekka rolada z kremem czekoladowo-dyniowym

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 80 g erytrolu
  • 30 g ksylitolu
  • 75 g mąki
  • 5 g kawy rozpuszczalnej miałkiej
  • 1/2 łyżeczki kawy mielonej

 

  • Krem :
  • 370 puree z dyni pieczonej
  • 10 g kakao
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka erytrolu

 

Sposób przygotowania:

Lekka rolada z kremem czekoladowo-dyniowym

Biszkopt:

Lekka rolada z kremem czekoladowo-dyniowym
przygotować biszkopt upiec i ostudzić zrolować

Blaszkę o wymiarach 35 cm*29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Oba „cukry” wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo „cukier”, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do masy dodawać po jednym żółtku i za każdym razem delikatnie mieszać.

Na sito przełożyć mąkę, kawę rozpuszczalną i mieloną. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i wyrównać.

Piec w 180 st około 8-10 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na czystą ściereczkę. Zdjąć papier i zrolować biszkopt. Zostawić do ostygnięcia.

Krem:

Lekka rolada z kremem czekoladowo-dyniowym
dynie kakao mleko i czekoladę zmiksować na gładko

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić.

Do pojemnika blendera przełożyć purre z dyni, erytrol oraz kakao. Zmiksować. Aby masa była gładka dodać mleko i ponownie zmiksować. Dodać roztopiona czekoladę i po raz ostatni zmiksować.

Wykonanie:

Lekka rolada z kremem czekoladowo-dyniowym
na biszkopt nałożyć krem banana zrolować

Biszkopt rozwinąć, posmarować obficie kremem. Ułożyć banana ( wcześniej warto skropić go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał). Zrolować ciasto* i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

* roladę najlepiej zwijać na folii spożywczej, która pomoże przy rolowaniu i utrzyma kształt rolady.