ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Smażone śledzie w paprykowej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świeże śledzie prosto z łodzi od rybaka są najlepsze do smażenia, i do zalewy, smakowo zalewę można zrobić jaką się lubi.

Smażone śledzie w paprykowej zalewie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone śledzie w paprykowej zalewie

 

 

  • cebula 4 sztuki średnie,
  • papryka czerwona 2 sztuki średnie,
  • cukier 3 łyżki,
  • liście laurowe 3 sztuki,
  • ziele angielskie 6 sztuk,
  • kolendra 1 łyżeczka,
  • gorczyca 2 łyżeczki,
  • suszony baldachim kopru 1 mały,
  • woda 2 litry,
  • ocet 10% 3/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Smażone śledzie w paprykowej zalewie
Świeże śledzie oczyścić: odciąć głowy, końcówkę ogona, usunąć wnętrzności i dobrze pod zimną wypłukać.

Włożyć śledzie porcjami do miski (nie plastikowej) i każdą porcję posypać kucharkiem, miskę zakryć talerzem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Z miski odlać puszczoną wodę, wsypać mąkę, na gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano śledzie obtoczone mąką z każdej strony, odkładać do naczynia do zalewy, posypać pieprzem mielonym.

Cebule pokroić w piórka, papryki na kawałeczki, wsypać cukier, ziele angielskie, gorczycę, kolendrę, suszony baldachim kopru, wlać wodę i gotować z 10 minut, na koniec wlać ocet (jeśli mocno kwaśna to dać 1 szklankę, jeśli mniej to 1/2 szklanki) i gotować z 2 minuty, gorącą wlać do śledzi, najlepsze są na drugi dzień do jedzenia.
Smażone śledzie w paprykowej zalewie
Śledzie dobrze obtoczyć w mące przed samym smażeniem.
Smażone śledzie w paprykowej zalewie
Na mocno gorącym oleju smażyć na rumiano.
Smażone śledzie w paprykowej zalewie
Wszystkie składniki orócz octu umieścić w garnku.
Smażone śledzie w paprykowej zalewie
Ocet wlać na sam koniec gotowania zalewy.