Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Lekka zupa warzywna

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zupa jarzynowa, bardzo lekka.

Lekka zupa warzywna

Składniki:

Lekka zupa warzywna

 

  • skrzydelka z kurczaka - 4 sztuki,
  • cebula - 1 duza,
  • ziemniaki - 4 duze sztuki,
  • marchewka - 4 wieksze sztuki,
  • pietruszka, korzen - 2 duze sztuki,
  • seler korzen - kawalek, ok 200g,
  • seler naciowy - 2 wieksze lodygi,
  • groszek mrozony - 1 szklanka,
  • por - 1 sztuka,
  • czosnek - 2 zabki,
  • vegeta, sól, czosnek,
  • lisc laurowy - 2 sztuki.

 

Sposób przygotowania:

Lekka zupa warzywna
Ziemniaki obrac, umyc i kokroic w kosteczke, zalac zimna woda aby nie sciemnialy. Warzywa obrac, umyc i pokroic.Cebule, seler korzeniowy i czosnek kroimy w kosteczke. Marchew i pietruszke kroimy w pólpaski, seler naciowy w paski, pora w prazki. Groszek pluczemy pod strumieniem zimnej wody. Skrzydelka dokladnie umyc. Do duzego garnka wlac 1,7l zimnej wody, dodac skrzydelka, sól i vegete. Zagotowac i w razie potrzeby zebrac szumowiny. Gotowac 10 minut pod przykryciem, na malym ogniu. Dodac marchew i selera, gotowac 10 minut, po czym wrzucic odsaczone z wody ziemniaki, pietruszke i liscie laurowe. Gotowac na malym ogniu przez 10 minut, po czym dodac seler naciowy, groszek i pora, gotowac okolo 10 minut, do miekkosci wszystkich warzyw. Tuz przed zakonczeniem gotowania dodac czosnek i ostatecznie doprawic do smaku vegeta. Podawac na goraco.