thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Lekka zupka kapuściana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekka zupka by odpocząć nieco od cięższych dań:)

Lekka zupka kapuściana

Składniki:

Lekka zupka kapuściana

 

  • 0,8 - 1kg poszatkowanej białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 - 2 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone cebulki
  • duży ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól morska
  • sos sojowy
  • przyprawa chili w proszku
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie)
  • 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Lekka zupka kapuściana
Do dużego garnka włożyć kapustę, marchewkę (jedną pokroiłam, a drugą starłam), pokrojone łodygi selera, cebulę i czosnek. Dodać listki i ziele oraz łyżkę soli. Zalać wrzątkiem, tak by wody było jeszcze raz tyle co warzyw. Zagotować. Gotować ok. 30 minut. Dodać posiekane świeże zioła.Doprawić sosem sojowym, szczyptą chili i koncentratem. Jeśli zupa wydaje się mało słona można doprawić wg uznania i dodać trochę suszonych ziół.