Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Lekka zupka ryżowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatna ryżowa zupa idealna w czasie przeziębienia

Lekka zupka ryżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekka zupka ryżowa

 

  • 2 marchewki
  • Pietruszka
  • ½ pora
  • Litr bulionu
  • Listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Garść surowej dyni pokrojonej w kostkę
  • ½ szklanki ryżu
  • Oliwa
  • ½ szklanki mrożonego groszku
  • Łyżeczka suszonego lubczyku
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Lekka zupka ryżowa
Bulion gotujemy z listkiem i zielem angielskim, wsypujemy wpłukany ryż i gotujemy przez 10 minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na grubej, jarzynowej tarce, pora kroimy w cienkie półpasterki.Warzywa podsmażamy na odrobinie oleju mieszając od czasu do czasu. Dorzucamy do zupy i całość gotujemy na niewielkim ogniu. Dynię podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Powinna się nieco zarumienić z każdej strony, dorzucamy ją do zupy, dodajemy też groszek. Przykrywamy garnek i gotujemy zupę przez 15 minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i cukrem i tuż przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem
Lekka zupka ryżowa
ważywa podsmażamy na patelni uważajć, żeby ich nie przypalić
Lekka zupka ryżowa
ZUpę gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem
Lekka zupka ryżowa
Dynię smażymy na dość dużym ogniu i mieszamy
Lekka zupka ryżowa
na końcu dodajemy dynię i groszek, a potem doprawiamy do smaku

Tagi:

ryż dynia