jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Lekki bigosik z kapusty kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ja ugotowałam bigos z kapusty kiszonej, bez dodatki kapusty świeżej i bez podsmażanej kiełbasy. Myślę, że wyszedł trochę taki lżejszy mniej kaloryczny.

Lekki bigosik z kapusty kiszonej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekki bigosik z kapusty kiszonej

 

  • kapusta kiszona 1000 g
  • kiełbasa zwyczajna lub dowolna 400 g
  • mięso ze skórą z indyka 200 g
  • smalec 2 łyżki
  • pieprz 1 łyżeczka
  • przyprawa do bigosu 1 łyżeczka
  • przecier pomidorowy 50ml
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.
  • zasmażka 1 łyżka
  • kminek cały 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Lekki bigosik z kapusty kiszonej
Kapustę kiszoną zalać wodą i zagotować, odlać wodę jeżeli kapusta wydaje się bardzo kwaśna.

Zalać drugi raz wodą, dodać smalcu i kawałki mięsa z indyka ze skórką takie tłuściejsze, gotować na wolnym ogniu. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, kminek, pokrojoną kiełbasę w kostkę.

Całość gotować do miękkości składników około dwóch godzin, przyprawić do smaku pieprzem, przyprawą do bigosu.

Dołożyć przecieru pomidorowego i łyżkę zasmażki, wymieszać i zagotować.
Lekki bigosik z kapusty kiszonej
Kapustę kiszoną zalac wodą i przepłukać, odlać
Lekki bigosik z kapusty kiszonej
Kiełbasę zwyczajną lub inną obrać ze skórki i pokroić w kostkę
Lekki bigosik z kapusty kiszonej
Kiełbasę dodać do gotującej się kapusty i gotować do miękkości
Lekki bigosik z kapusty kiszonej

Tagi:

danie bigos