Sposób przygotowania:
Lekki biszkopt z porzeczkami i morelami
Owoce umyć, dobrze osączyć. Porzeczki obrać z szypułek, morele wypestkować, pokroić na mniejsze cząstki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek, przesiać mąkę. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, i nadal ubijając, partiami dodać cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana stanie się szklista, mieszając na niskich obrotach najpierw pojedynczo dodać żółtka, a następnie łyżkę oleju. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć kawałki moreli skórką do dołu i rozsypać porzeczki. Foremkę od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto w środku na kilkanaście minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. *Jeśli ktoś boi się, że ciasto opadnie, może dodać troszkę proszku do pieczenia. **Zamiast wykładać papierem, tortownicę można posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
iziona
edytaha
Takie właśnie jest Iwonko :)
jaNina
Twój wygląda kusząco!
edytaha
Masz rację Ninko, są pyszne, a porzeczki uwielbiam w każdej postaci :)
jaNina
To tak jak ja :)
reanja
edytaha
:)
edytaha
Oczywiście Reniu, zapraszam :)
zbysiowa
edytaha
Podsuwaj talerzyk :)
zbysiowa
Dziękowac :D
lalunia
edytaha
Dziękuję Asiu :)