Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Lekki dip paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dip idealnie komponuje się z warzywami, chipsami, daniami z grilla czy chociażby ze zwykłymi frytkami. Jego odrobina wystarczy do urozmaicenia smaku zwykłej potrawy.

Lekki dip paprykowy

Składniki:

Lekki dip paprykowy

 

  • 50g majonezu
  • 100g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 mała szalotka lub kawałek cebuli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku i pokrojonej w kostkę papryki
  • papryka ostra (do smaku)
  • sól (do smaku)

Sposób przygotowania:

Lekki dip paprykowy

Przygotowanie.

Lekki dip paprykowy
Proporcje majonezu, śmietany/jogurtu można modyfikować.

Do miski z majonezem i śmietaną/jogurtem naturalnym wrzucić czosnek, cebulkę i paprykę.

Blendowanie:

Lekki dip paprykowy
Ostrą paprykę można zastąpić słodką i dodać odrobinę pieprzu.

Wszystkie składniki zmiksować blenderem, aby powstała gładka i jednolita masa. Doprawić solą, ostrą papryką i ponownie całość dokładnie wymieszać. Opcjonalnie dip można połączyć z posiekanym koperkiem i papryką pokrojoną w kostkę. Przed podaniem wstawić na 20 minut do lodówki.


Tagi:

dip sosy papryka