mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Lekki i puszysty sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sernik na święta i niedzielne spotkania z rodziną.

Lekki i puszysty sernik

Składniki:

Lekki i puszysty sernik

 

  • 1 kg sera naturalnego na sernik
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 olejku pomarańczowego
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2 pełne łyżki suchej kaszy manny
  • szczypta soli
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Lekki i puszysty sernik
Na początku białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i 1 łyżką białego cukru. W innym naczyniu wymieszać przy użyciu miksera żółtka z pozostałym białym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać stopniowo ser, budynie w proszku, kaszę mannę, olejek pomarańczowy i skórkę pomarańczową.Całość dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Formę wysmarować margaryną i osypać tartą bułką.Masę serową przełożyć do formy.Sernik piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Po upieczeniu ciasto pozostawić jeszcze na 15 minut w piekarniku. Po tym czasie wyjąć i odstawić do wystygnięcia.Smacznego.