Sposób przygotowania:
Lekki pasztet bezglutenowy
Udka z kurczaka zalewamy wodą dodajemy sól i gotujemy do miękkości (nagotowany rosół możemy wykorzystać jako podkład do zupy). Ugotowane udka studzimy i oddzielamy mięso od kości , po czym mielimy je przez maszynkę. Ryż gotujemy na miękko (powinien być rozgotowany ) , studzimy i mielimy przez maszynkę. Mięso i ryż przekładamy do miski , dodajemy 3 całe jajka i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Paprykę i ogórek drobno siekamy , odsączamy z nadmiaru zalewy i dodajemy do masy pasztetowej. Delikatnie mieszamy. Dwa jajka wcześniej gotujemy na twardo , obieramy ze skorupek, przekrawamy wzdłuż na połówki. Połowę ciasta wykładamy na wąską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na nim połówki jajek i przykrywamy pozostałym ciastem. Wygładzamy powierzchnię .Możemy zrobić delikatne nacięcia w kształcie kwadratów. Wstawiamy pasztet do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy ok.30min. Odstawiamy do wystygnięcia .
marietta