mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Torcik śmietankowy 7

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tort na 3 urodziny mojego synka :)

Torcik śmietankowy 7 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik śmietankowy 7

 

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • szkl. mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 5 jajek
  • szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szkl mąki
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wkładka makowo- kokosowa
  • 5 białek
  • szkl. cukru
  • 15 dkg wiórków kokosowych
  • 10 dkg suchego
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek
  • szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki maki
  • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa kakaowa:
  • szkl. smietanki 30%
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • śmietan- fix
  • 1/2 l. mleka
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki żelatyny
  • Masa makowa:
  • 15 dkg maku
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • śmietan- fix
  • szklanka śmietanki 30 %
  • cukier waniliowy
  • 2 białka
  • Masa śmietankowa:
  • 1/2 l. śmietanki 30 %
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • śmietan- fix
  • olejek waniliowy
  • Dekoracja:
  • szkl. śmietanki 30 %
  • 1/2 szkl. cukru
  • śmietan- fix
  • 2 łyżki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Torcik śmietankowy 7
Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubijamy z cukrami na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Przesiewamy mąkę z proszkiem przez sitko, delikatnie mieszamy masę. wylewamy na natłuszczoną tortownicę i pieczemy w temp. 180 stopni od 20 do 30 minut. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy z cukrami na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao przez sitko, delikatnie mieszamy masę. wylewamy na natłuszczoną tortownicę i pieczemy w temp. 180 stopni od 20 do 30 minut. Wkładka makowo- kokosowa: Mak sparzyć i wysuszyć. Nie mielić. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Delikatnie wmieszać mak, kokos i proszek do pieczenia. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec przez ok.25 min w temp. 180 st. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy z cukrami na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemu przesianą mąkę z proszkiem oraz orzechy i bułkę tartą. Pieczemy w temp. 180 stopni ok pół godziny. Masa kakaowa: Chłodną śmietankę ubić ze śmietan- fixem i 2 łyżkami cukru. Wstawić do lodówki. W tym czasie zagotować mleko z dodatkiem kakao. Z żóltek oraz 2 łyżek cukru ukręcic kogel- mogel i wlać do gorącego kakao. Kakao z koglem- moglem ubijać do czasu aż się całkowicie schłodzi, wtedy dodać śmietaną oraz roztopioną w pół szkl. wrzącej wody żelatyną (żelatyna powinna byc wystudzona). Ubijać delikatnie do powstania jednolitej masy, Następnie wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Masa makowa: Mak zalać wodą (tak by go przykryła) i gotować 20 minut na małym ogniu. Odcedzić i wychłudzić. Białka wstawić do lodówki na ok. 20 minut, nastepnie ubić z nich pianę. Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan- fixem i wstawic do lodówki. Wystudzony mak połączyć z cukami i utrzeć, następnie dodać pianę z białek oraz śmietankę. Na koniec wmieszać roztopioną w pół szkl. wrzącej wody żelatynę (żelatyna powinna byc wystudzona) i wstawić do lodówki aż masa zgęstnieje. Masa śmietankowa: Chłodną śmietankę ubić z cukrami i śmietan- fixem. Dodać olejek śmietankowy. Na koniec wmieszać roztopioną w pół szkl. wrzącej wody żelatynę (żelatyna powinna byc wystudzona) i wstawić do lodówki aż masa zgęstnieje. Dekoracja: Chłodną smietankę ubić z cukrem i śmietan- fixem. Na koniec wmieszać roztopioną w pół szkl. wrzącej wody żelatynę (żelatyna powinna byc wystudzona) i wstawić do lodówki aż masa zgęstnieje. Przełożenie: Biszkopt ciemny- masa śmietankowa- wkładka makowo-kokosowa- masa kakaowa- biszkopt orzechowy- masa makowa-biszkopt jasny- dekoracja
Torcik śmietankowy 7
Z podanych składników pieczemy ciasta biszkoptowe.
Torcik śmietankowy 7
Przygotowujemy masy, którymi przekładamy ciasta.
Torcik śmietankowy 7
Małą ilością masy smarujemy biszkopt i wykałaczką szkicujemy wzór.
Torcik śmietankowy 7
A tak sie prezentuje torcik po przekrojeniu. Smacznego