Sposób przygotowania:
Torcik śmietankowy 7
Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubijamy z cukrami na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Przesiewamy mąkę z proszkiem przez sitko, delikatnie mieszamy masę. wylewamy na natłuszczoną tortownicę i pieczemy w temp. 180 stopni od 20 do 30 minut. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy z cukrami na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao przez sitko, delikatnie mieszamy masę. wylewamy na natłuszczoną tortownicę i pieczemy w temp. 180 stopni od 20 do 30 minut. Wkładka makowo- kokosowa: Mak sparzyć i wysuszyć. Nie mielić. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Delikatnie wmieszać mak, kokos i proszek do pieczenia. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec przez ok.25 min w temp. 180 st. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy z cukrami na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemu przesianą mąkę z proszkiem oraz orzechy i bułkę tartą. Pieczemy w temp. 180 stopni ok pół godziny. Masa kakaowa: Chłodną śmietankę ubić ze śmietan- fixem i 2 łyżkami cukru. Wstawić do lodówki. W tym czasie zagotować mleko z dodatkiem kakao. Z żóltek oraz 2 łyżek cukru ukręcic kogel- mogel i wlać do gorącego kakao. Kakao z koglem- moglem ubijać do czasu aż się całkowicie schłodzi, wtedy dodać śmietaną oraz roztopioną w pół szkl. wrzącej wody żelatyną (żelatyna powinna byc wystudzona). Ubijać delikatnie do powstania jednolitej masy, Następnie wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Masa makowa: Mak zalać wodą (tak by go przykryła) i gotować 20 minut na małym ogniu. Odcedzić i wychłudzić. Białka wstawić do lodówki na ok. 20 minut, nastepnie ubić z nich pianę. Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan- fixem i wstawic do lodówki. Wystudzony mak połączyć z cukami i utrzeć, następnie dodać pianę z białek oraz śmietankę. Na koniec wmieszać roztopioną w pół szkl. wrzącej wody żelatynę (żelatyna powinna byc wystudzona) i wstawić do lodówki aż masa zgęstnieje. Masa śmietankowa: Chłodną śmietankę ubić z cukrami i śmietan- fixem. Dodać olejek śmietankowy. Na koniec wmieszać roztopioną w pół szkl. wrzącej wody żelatynę (żelatyna powinna byc wystudzona) i wstawić do lodówki aż masa zgęstnieje. Dekoracja: Chłodną smietankę ubić z cukrem i śmietan- fixem. Na koniec wmieszać roztopioną w pół szkl. wrzącej wody żelatynę (żelatyna powinna byc wystudzona) i wstawić do lodówki aż masa zgęstnieje. Przełożenie: Biszkopt ciemny- masa śmietankowa- wkładka makowo-kokosowa- masa kakaowa- biszkopt orzechowy- masa makowa-biszkopt jasny- dekoracja
marietta