Sposób przygotowania:
Skromny torcik krówkowo-kawowy
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki. Nasączenie: W szklance wrzątku rozpuścić cappuccino i dodać amaretto. Wymieszać i ostudzić. Wykonanie: Na paterze położyć pierwszy krążek i zapiąć obręcz. Nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu i rozsmarować 3/4 puszki masy krówkowej. Położyć drugi krążek i lekko docisnąć.Nasączyć. W misce ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. Na koniec dodać kawę i lekko wymieszać. Przygotowaną masę rozsmarować na biszkopcie ( łyżkę odłożyć do dekoracji). Położyć ostatni krążek i nasączyć go. Rozsmarować resztę masy krówkowej i odłożyć na godzinę do lodówki: Dekoracja: Oba rodzaje płatków czekoladowych pokruszyć. Pomarańcza wyszorować, osuszyć i pokroić na plastry. Dokoła na wierzchu tortu z odłożonej śmietany zrobić rozetki i udekorować je perełkami. Na środku ułożyć pomarańcza i posypać płatkami czekolady. Schłodzić około 2 godzin. Smacznego!