Lekki tort piaskowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczny szybki tort piaskowy

Lekki tort piaskowy

Składniki:

Lekki tort piaskowy

 

  • Składniki:
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 20 dag margaryny
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • Krem maślany:
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • esencja waniliowa
  • 2 łyżki zmielonej kawy
  • 1/3 słoika kwaskowego dżemu

Sposób przygotowania:

Lekki tort piaskowy
Przygotowanie: Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną.Utrzeć masło ( margarynę) i nie przerywając czynności dodawać cukier,jajka,cukier waniliowy i mąkę.Ciasto rozdzielić na 3 równe części.Piec każdą w temp.170s.c.Krem maślany: jajka z cukrem podgrzać na wolnym ogniu i ubić na pulchną masę.Utrzeć masło i dodawać spirytus i esencję waniliową.Krem należ podzielić na dwie części.Do jednej dosypać kawę,wymieszać.Każdy krążek posmarować dżemem i kremem maślanym.