anula250

anula250

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 213]

Lekkie ciasto biszkoptowe z masą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste i bardzo smaczne ciasto.

Lekkie ciasto biszkoptowe z masą.

Składniki:

Lekkie ciasto biszkoptowe z masą.

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 12 łyżek mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Lekkie ciasto biszkoptowe z masą.
Na wstępie do wysokiego naczynia wbijamy 6 jaj i dodajemy 1 szklankę cukru, następnie miksujemy na puszystą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy 12 płaskich łyżek stołowych mąki tortowej oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę, wylewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy biszkopt. Piekarnik powinien być nagrzany do temp. 180 stopni, w którym przez ok. 30-35 minut pieczemy biszkopt.
Biszkopt należy pozostawić do wystygnięcia.
Zabieramy się za masę. Do garnka należy wlać 0,8 litra mleka i zagotować. Do szklanki wlewamy pozostałą część mleka i dodajemy 2 opakowania budyniu, mieszamy. Tak przygotowaną mieszaninę wlewamy do wrzącego mleka i energicznie mieszamy. Gdy budyń będzie gęsty odstawiamy do wystygnięcia. Następnie do wysokiego naczynia wkładamy kostkę miękkiego masła i delikatnie miksujemy, do tak przygotowanego masła dodajemy po jednej łyżce budyniu, aż do wyczerpania się składnika, przy czym nie przestajemy miksować. 1/3 masy przekładamy do osobnego naczynia i dodajemy 1 łyżkę stołową kakao i mieszamy. Biszkopt przekrawamy na pół. Na pierwszą warstwę wykładamy masę jasną i przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu. Na wierzch wylewamy masę ciemną, wyrównujemy nożem, a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)

Tagi:

biszkopt