Sposób przygotowania:
Lekkie ciasto biszkoptowe z masą.
Na wstępie do wysokiego naczynia wbijamy 6 jaj i dodajemy 1 szklankę cukru, następnie miksujemy na puszystą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy 12 płaskich łyżek stołowych mąki tortowej oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę, wylewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy biszkopt. Piekarnik powinien być nagrzany do temp. 180 stopni, w którym przez ok. 30-35 minut pieczemy biszkopt.
Biszkopt należy pozostawić do wystygnięcia.
Zabieramy się za masę. Do garnka należy wlać 0,8 litra mleka i zagotować. Do szklanki wlewamy pozostałą część mleka i dodajemy 2 opakowania budyniu, mieszamy. Tak przygotowaną mieszaninę wlewamy do wrzącego mleka i energicznie mieszamy. Gdy budyń będzie gęsty odstawiamy do wystygnięcia. Następnie do wysokiego naczynia wkładamy kostkę miękkiego masła i delikatnie miksujemy, do tak przygotowanego masła dodajemy po jednej łyżce budyniu, aż do wyczerpania się składnika, przy czym nie przestajemy miksować. 1/3 masy przekładamy do osobnego naczynia i dodajemy 1 łyżkę stołową kakao i mieszamy. Biszkopt przekrawamy na pół. Na pierwszą warstwę wykładamy masę jasną i przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu. Na wierzch wylewamy masę ciemną, wyrównujemy nożem, a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
Biszkopt należy pozostawić do wystygnięcia.
Zabieramy się za masę. Do garnka należy wlać 0,8 litra mleka i zagotować. Do szklanki wlewamy pozostałą część mleka i dodajemy 2 opakowania budyniu, mieszamy. Tak przygotowaną mieszaninę wlewamy do wrzącego mleka i energicznie mieszamy. Gdy budyń będzie gęsty odstawiamy do wystygnięcia. Następnie do wysokiego naczynia wkładamy kostkę miękkiego masła i delikatnie miksujemy, do tak przygotowanego masła dodajemy po jednej łyżce budyniu, aż do wyczerpania się składnika, przy czym nie przestajemy miksować. 1/3 masy przekładamy do osobnego naczynia i dodajemy 1 łyżkę stołową kakao i mieszamy. Biszkopt przekrawamy na pół. Na pierwszą warstwę wykładamy masę jasną i przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu. Na wierzch wylewamy masę ciemną, wyrównujemy nożem, a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)