mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Lekkie ciasto z truskawkami i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To ciasto zawsze się udaje, nie ma obaw, że wyjdzie zakalec, nawet gdy użyjemy mrożonych owoców.Jest lekkie, przypomina strukturą biszkopt:)

Lekkie ciasto z truskawkami i jagodami

Składniki:

Lekkie ciasto z truskawkami i jagodami

 

  • na formę 40x25 cm:

 

  • 7 jajek
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce: świeże lub zamrożone (u mnie mrożone trukawki i jagody) - ok. 60 - 80 dag
  • ew. 1 łyżka kakao (tylko jeśli podzielicie ciasto na 2 części)

 

 

Sposób przygotowania:

Lekkie ciasto z truskawkami i jagodami
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać. Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wlać do formy 40 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać owoce (mrożonych nie rozmrażać!). Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka). Jeśli góra za bardzo się będzie przypiekać - przykryć wierzch folią aluminiową. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.