Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Lekkie danie z ryżu (Indie)

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryż starannie opłukać, zalać 4 szklankami gorącej wody i odstawić na 10 min. Kostkę

Lekkie danie z ryżu (Indie)

Składniki:

Lekkie danie z ryżu (Indie)

 

  • 10 dag mięsa z drobiu lub owoców morza
  • posiekana cebula (10 dag)
  • 20 dag mrożonych warzyw z groszkiem
  • 15 dag ryżu
  • kostka rosołowa warzywna
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżka pasty biryani (Biryani Paste Patak’s)
  • po 1 łyżeczce posiekanego czosnku i imbiru
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Lekkie danie z ryżu (Indie)
Ryż starannie opłukać, zalać 4 szklankami gorącej wody i odstawić na 10 min. Kostkę rosołową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody z dodatkiem kurkumy. Mięso pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć pastę biryani, czosnek, imbir, cebulę oraz mięso i obsmażyć. Ryż odcedzić, osączyć i rozprowadzić na warzywach i mięsie. Zalać rosołem i gotować na dużym ogniu do miękkości (płyn powinien wyparować). Mrożone warzywa rozłożyć na ryżu i dusić na małym ogniu jeszcze 10 min.