Sposób przygotowania:
Lekkie roladki drobiowe ze szpinakiem
Filet z kurczaka dzielimy na porcje tzn. przekrawamy go tak by powstały dość duże i cienkie plastry. Następnie oprószamy każdy plaster solą i delikatnie go rozbijamy. Ja rozbijając filet, wkładam go do torebki foliowej i dopiero rozbijam . Wtedy mam pewność że filet mi się nie porwie. Szpinak mieszamy z wcześniej ubitymi na pianę białkami, doprawiamy solą i pieprzem i wsypujemy mąkę ryżową. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz rozsmarowujemy na plastry fileta i zwijamy w roladki. Obsmażamy roladki na rozgrzanym dość głębokim oleju, po czym przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na brytfankę. Jogurt naturalny mieszamy dodając do niego zioła prowansalskie. Polewamy nim roladki i wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i zapiekamy ok.20 min.-do momentu aż roladki się zrumienią. Podajemy np. z ziemniakami .