Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Lekko zielony łosoś

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przygotowując szpinak do zielonych kluseczek wpadłam na pomysł, by jego małą część wykorzystać w przygotowaniu łososia.I muszę przyznać, ze łosoś tak przyrządzony smakuje wyśmienicie. Pomysł własny.

Lekko zielony łosoś Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekko zielony łosoś

 

 

 

  • 1 mała cebula

 

  • 1 płaska łyżka suszonego koperku

 

 

 

 

  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Lekko zielony łosoś
Szpinak umyć, przełożyć do garnka , zalać wrzątkiem. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, cebule drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej, zrumienić. Do zrumienionej cebuli dodać szpinak, koperek, posolić i popieprzyć. Dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Tak przygotowany szpinak zmiksować blenderem, Opłukane i osuszone filety włożyć do szklanej miski, natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Na końcu łososia nacieramy szpinakiem ( 2 łyżki ) . Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Mój łosoś leżał w lodówce dwa dni. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, na rozgrzana kładziemy filety i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron , po 4 minuty z każdej strony , Smacznego :)
Lekko zielony łosoś
filety z łososia umyć i osuszyć natrzeć sola i sokiem z cytryny
Lekko zielony łosoś
łososia natrzeć również zmiksowanym szpinakiem
Lekko zielony łosoś
filety ułożyć na rozgrzanym oleju zrumienic
Lekko zielony łosoś
jeden filet podsmażony drugi już na talerzu

Tagi:

szpinak