Sposób przygotowania:
Zielony łosoś i ziemniaki też
Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny,delikatnie nacieramy solą i pieprzem,polewamy oliwą. Przykrywamy szczelnie pojemnik w którym się znajduje i wstawiamy do lodówki na co najmniej dobę. W dniu przygotowania potrawy obieramy ziemniaki,płuczemy je i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki.
Opłukane listki szpinaku miksujemy blenderem razem z koperkiem i solą (ilość soli według uznania). Odmierzamy 1-2 łyżki szpinakowego puree i mieszamy razem ze śmietaną . Naczynie żaroodporne smarujemy masłem,układamy część ziemniaków,polewamy częścią sosu śmietanowo-szpinakowego i posypujemy wiórkami masła.Możemy zrobic kilka warstw,w zależności od tego ile mamy ziemniaków.
Naczynie z ziemniakami wstawiamy do piekarnika,ustawiamy temperaturę 180 C. Ubijamy do białości jajko,do ubitego dodajemy puree szpinakowe, delikatnie mieszamy. Taka miksturą polewamy łososia . Gdy ziemniaki będą prawie miękkie wówczas wstawiamy do piekarnika również naczynie z łososiem. Pieczemy do czasu aż szpinak z jajkiem się "zetnie" Ziemniaki powinny być ładnie zrumienione:) Podajemy razem.
Opłukane listki szpinaku miksujemy blenderem razem z koperkiem i solą (ilość soli według uznania). Odmierzamy 1-2 łyżki szpinakowego puree i mieszamy razem ze śmietaną . Naczynie żaroodporne smarujemy masłem,układamy część ziemniaków,polewamy częścią sosu śmietanowo-szpinakowego i posypujemy wiórkami masła.Możemy zrobic kilka warstw,w zależności od tego ile mamy ziemniaków.
Naczynie z ziemniakami wstawiamy do piekarnika,ustawiamy temperaturę 180 C. Ubijamy do białości jajko,do ubitego dodajemy puree szpinakowe, delikatnie mieszamy. Taka miksturą polewamy łososia . Gdy ziemniaki będą prawie miękkie wówczas wstawiamy do piekarnika również naczynie z łososiem. Pieczemy do czasu aż szpinak z jajkiem się "zetnie" Ziemniaki powinny być ładnie zrumienione:) Podajemy razem.
kołczu
Netka
Zielono mi:)