ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 486]

Leniwa drożdżówka z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Leniwe ciasto drożdżowe idealne dla zapracowanych, wszystkie składniki bez wyrabiania po paru godzinach są gotowe do pieczenia.

Leniwa drożdżówka z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Leniwa drożdżówka z jabłkami

 

  • wg podanej kolejności do miski dodawać:
  • drożdże świeże 10 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • jajka 4 sztuki,
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki,
  • mleko 1,5 szklanki,
  • mąka tortowa 70 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • aromat rumowy 3 krople

 

  • masa jabłkowa: jabłka szara reneta 1,5 kg,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • przyprawa do szarlotki 1 opakowanie

 

  • kruszonka: miękka margaryna 150 gram,
  • mąka tortowa 200 gram,
  • cukier 100 gram

 

  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Leniwa drożdżówka z jabłkami

ETAP 1:

Leniwa drożdżówka z jabłkami
Składniki w tym mleko dodajemy zimne nie ciepłe

Składniki na ciasto dodawać wg podanej kolejności do miski - NIE MIESZAĆ - , nakryć talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym, przed pieczeniem wymieszać wszystko dużą łyżką na nie za gęste ciasto.

ETAP 2:

Leniwa drożdżówka z jabłkami
Nam smakują kawałeczki jabłek w cieście.

Obrane jabłka pokroić w kawałeczki, wsypać cukier, przyprawę do szarlotki, wlać wodę i dusić do miękkości jabłek co jakiś czas mieszając.

ETAP 3:

Leniwa drożdżówka z jabłkami
Można dodać ciut oleju jeśli kruszonka jest zbyt sucha.

Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę.

ETAP 4:

Leniwa drożdżówka z jabłkami

Ciasto drożdżowe wymieszane łyżką dodać do formy z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować, na wierzch dać wystudzone jabłka, rozsmarować.

ETAP 5:

Leniwa drożdżówka z jabłkami

Na masie jabłkowej rozsypać kruszonkę.

ETAP 6:

Leniwa drożdżówka z jabłkami

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.