Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pełnoziarniste kruche truskawkowo - jagodowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smakują mi ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Tym razem polecam upieczenie tego ciasta z truskawkami i jagodami leśnymi. Jest bardzo dobre do popołudniowej kawki.

Pełnoziarniste kruche truskawkowo - jagodowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pełnoziarniste kruche truskawkowo - jagodowe

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 300 g masła
  • 5 sztuk żółtek
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Owoce:

Piana:

  • 5 sztuk białek
  • sól szczypta
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste kruche truskawkowo - jagodowe

1.

Pełnoziarniste kruche truskawkowo - jagodowe
Wsypanie do miski mąki pszennej oraz mąki pełnoziarnistej żytniej

Przygotowałam mąkę pszenną oraz mąkę pełnoziarnistą żytnią, a następnie wsypałam je do miski.

2.

Pełnoziarniste kruche truskawkowo - jagodowe
Dodanie do miski pozostałych składników na kruche ciasto

Następnie dosypałam do miski cukier kryształ, chłodne masło pokroiłam na mniejsze części i również dodałam do miski.

Dalej wbiłam żółtka jajek wiejskich, a na końcu wsypałam proszek do pieczenia.

3.

Pełnoziarniste kruche truskawkowo - jagodowe

Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobiłam rękami. Potem owinęłam w folię silikonową i włożyłam do lodówki w celu schłodzenia.

4.

Pełnoziarniste kruche truskawkowo - jagodowe

Przygotowałam blaszkę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.

Następnie odkroiłam 2/3 ciasta schłodzonego i wyłożyłam nim blaszkę.

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i podpiekłam spód przez 20 minut.

5.

Pełnoziarniste kruche truskawkowo - jagodowe

Ostudziłam spód ciasta kruchego.

Chłodne posypałam bułką tartą. Świeże truskawki umyłam i obrałam z szypułek, później poukładałam je na cieście.

6.

Pełnoziarniste kruche truskawkowo - jagodowe

Do białek dodałam szczyptę soli, a następnie ubiłam je na sztywno mikserem.

Do ubitej piany wsypałam galaretkę agrestową w proszku i jeszcze trochę zmiksowałam.

Sztywną pianę wyłożyłam na truskawki. Na pianę poukładałam jagody leśne.

7.

Pełnoziarniste kruche truskawkowo - jagodowe

Teraz wyjęłam z lodówki pozostałą 1/3 ciasta, które poskubałam w palcach i wyłożyłam na jagody leśne.

8.

Pełnoziarniste kruche truskawkowo - jagodowe

Ciasto wstawiłam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekłam je przez 45 - 50 minut, do tzw. "suchego patyczka".

9.

Pełnoziarniste kruche truskawkowo - jagodowe

Kiedy upieczone ciasto ostygło to posypałam je cukrem pudrem.

10.

Pełnoziarniste kruche truskawkowo - jagodowe

Smacznego !


Tagi:

ciasto owoce