Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste kruche truskawkowo - jagodowe1.
Przygotowałam mąkę pszenną oraz mąkę pełnoziarnistą żytnią, a następnie wsypałam je do miski.
2.
Następnie dosypałam do miski cukier kryształ, chłodne masło pokroiłam na mniejsze części i również dodałam do miski.
Dalej wbiłam żółtka jajek wiejskich, a na końcu wsypałam proszek do pieczenia.
3.
Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobiłam rękami. Potem owinęłam w folię silikonową i włożyłam do lodówki w celu schłodzenia.
4.
Przygotowałam blaszkę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.
Następnie odkroiłam 2/3 ciasta schłodzonego i wyłożyłam nim blaszkę.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i podpiekłam spód przez 20 minut.
5.
Ostudziłam spód ciasta kruchego.
Chłodne posypałam bułką tartą. Świeże truskawki umyłam i obrałam z szypułek, później poukładałam je na cieście.
6.
Do białek dodałam szczyptę soli, a następnie ubiłam je na sztywno mikserem.
Do ubitej piany wsypałam galaretkę agrestową w proszku i jeszcze trochę zmiksowałam.
Sztywną pianę wyłożyłam na truskawki. Na pianę poukładałam jagody leśne.
7.
Teraz wyjęłam z lodówki pozostałą 1/3 ciasta, które poskubałam w palcach i wyłożyłam na jagody leśne.
8.
Ciasto wstawiłam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekłam je przez 45 - 50 minut, do tzw. "suchego patyczka".
9.
Kiedy upieczone ciasto ostygło to posypałam je cukrem pudrem.
10.
Smacznego !